Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2024
2022 Katarakt ameliyatı fiyatları diğer göz ameliyatlarına göre daha uygundur. Bunun sebebi katarakt ameliyatının uygulanışının yüzyıllar öncesine dayanıyor olmasıdır. Peki son güncelleme ile katarakt ameliyatı fiyatları 2022 yılında ne kadar oldu?
Katarakt Ameliyatı Fiyatları
Devlette katarakt ameliyatı ne kadar? Ülkemizde devlet hastanelerinde katarakt ameliyatı fiyatları ortalama 650 TL’den başlamaktadır. Bu fiyat muayene ve ameliyat ücretinin birleşmiş halidir. Özel hastanelerde fiyat farklıdır. Katarakt, tedavi edilmediği süreçte görme yetisinin azalması ve zamanla yok olması gibi sorunlar doğurmaktadır. Çok eski zamanlardan beri tedavi yöntemleri uygulanması, teknolojinin gelişimi ile yeni bir hal aldı. Teknolojinin gelişimi ameliyattaki başarı oranını oldukça yüksek seviyelere çekmiştir.
Hemen hemen her şeyin hızla artış sağladığı bu günlerde katarakt ameliyatı fiyatları oldukça uygundur. Ayrıca ameliyat sonrası hastalar %90 ve üzeri oranında görüş netliği kazanmaktadır.
Ülkemizde yaşlı hastalığı olarak bilindiğinden yıllara yorulmaktadır fakat ister 7 ister 77 yaşında olun daha net bir görüş, lazer teknolojileri ile mümkün.
Katarakt ameliyatı devlet karşılıyor mu?
Katarakt ameliyatı devlet tarafından karşılanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın yanı sıra bazı sigorta şirketleri de bu ameliyatı karşılamaktadır.
Hastanelerde ameliyatlarda çıkan ücret farkı katarakt ameliyatı içinde geçerlidir. Ameliyat ve sigorta arasında bazen fiyat farklılıkları çıkabilmektedir. Bu durumlarda aradaki ücret farkını ödeyerek tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Özel hastanelerde katarakt ameliyat fiyatları ne kadar?
Özel hastanelerde katarakt ameliyat fiyatı, devlet hastanesine göre oldukça pahalıdır. Fiyatlar ortalama 7.500 TL’den başlarken 17 bin TL’ye kadar uzanmaktadır. Her özel hastane farklı bir fiyat prosedürü uyguladığından dolayı net bir fiyat verilememektedir.
Özel hastanelerde ortaya çıkan bu fiyat farkının en büyük sebebi kullanılan yöntemlerin çeşitliliğidir. Fakat son yıllarda devlet hastaneleri bu konuda oldukça ilerlemiş durumdadır.
Katarakt ameliyatı kimlere yapılmaz?
Bazen sırt üstü yatamayan hastalarda ameliyat işleminin gerçekleştirilmesi oldukça güç ya da imkansıza yakındır. Kalp yetmezliği ya da kamburluk gibi sorunlardan dolayı sırt üstü yatamıyorsanız katarakt ameliyatı sizlere uygulanmaz. Yine demans hastaları da katarakt ameliyatı olamayan gruptadır.
Katarakt ameliyatı zor bir ameliyat mı?
Yaklaşık olarak 15 dakika süren bu operasyon oldukça ağrısız ve sancısızdır. Hiçbir şey hissetmezsiniz. Operasyon tamamlandığında hastanede konaklamanızı gerektirmez. Hayatınıza kaldığınız yerden rahatça devam edebilirsiniz.
Katarakt Ameliyatı Nedir?
Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek ilaç tedavisi yoktur ve ilerlemiş kataraktın tek tedavisi ameliyattır.
Katarakt Nedir? Kimlerde Görülür?
Katarakt göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi sonucunda bulanıklaşmasıdır. Sadece yaşlılarda görülmez, bebeklerde doğuştan katarakt gözlenebilir.
Diyabet (şeker) hastaları, göze dıştan darbe, üveit, kortizon kullanımı gibi nedenlerle daha genç yaşlarda da katarakt ortaya çıkabilir. Katarakt genellikle 50 yaş ve sonrasında görülür, ancak doğuştan da olabilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt her hastada farklı şikayetlerle ortaya çıkabilir.
- Görmede azalma, bulanık görme,
- Renklerin parlaklığını kaybetmesi,
- Gözlüklerin sık değişme gerekliliği,
- Uzağı bulanık görürken yakını gözlüksüz okuma,
- Okuma zorluğu,
- Işık dağılması,
- Çift görme.
Katarakt Neden Gelişir?
İlerleyen yaş ile birlikte göziçi merceğinin yapısı bozulur ve matlaşır. En sık suçlanan neden ultraviyole (güneş) ışınlarıdır. Göze travma katarakt gelişimini hızlandırır. Şeker hastalarında kan şekerinin düzensiz olması kataraktın daha erken oluşmasına neden olur. Bazı kalıtsal hastalıklarda ve üveit gibi göziçi iltihaplarında katarakt daha erken dönemde ortaya çıkar. Kortizon kullanımı da katarakta neden olabilir.
Katarakt Tanısı Nasıl Konulur?
Katarakt Tanısı göz doktoru tarafından ayrıntılı göz muayenesi sonrası konur. Hastaların genellikle görme keskinlikleri düşmüştür. Bazen görme keskinliği tamdır, ancak görme kalitesi (kontrast duyarlılık, renklerde matlaşma) belirgin şekilde bozulmuştur.
Kataraktın Tek Tedavisi Ameliyattır!
Günümüzde modern tekniklerin uygulanması ile katarakt ameliyatı iğnesiz ve narkozsuz yapılabilmektedir. Hasta ameliyat sonrası aynı gün evine veya iş hayatına dönebilmektedir.
Katarakt ameliyatında cerrahın tecrübesi, uygulanan cerrahi teknik, cihaz kalitesi, göz içine konulan merceğin kalitesi ve mercek ölçümlerinin özel yöntemlerle yapılması operasyonun başarısını ve ameliyat sonrası görme kalitesini doğrudan etkiler.
Göz içi lensleri gözü mümkün olduğunca numarasız hale getirmek için konur. Modern cihazlarla yapılan ölçümler bu imkanı verir. Burada hedef gözü sıfırlamak olsa da gözlük değerinin bir numara altında olması hastayı mutlu eden bir sonuçtur.
Yüksek teknolojiyle tasarlanan bu mercekler gündüz görüşünüz yanı sıra yüksek kontrast özelliğiyle gece görüşünüz de iyi olmasını sağlar. Aynı zamanda ultraviyole filtresiyle görme merkezini (sarı nokta) zararlı ışınlardan korur. Ayrıca astigmatızması olan hastalarda operasyon sırasında astigmatizmayı 2-3 dereceye kadar düzeltebilen mercekler de kullanılmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatından önce hastanın gözüne anestezik damla uygulanarak göz uyuşturulur. Hastanın konforlu bir ameliyat geçirmesi için isteyen hastalara damar yolundan sakinleştirici de verilebilir. Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürer. Katarakt ameliyatı “manuel fakoemülsifikasyon tekniği” veya Türkiye’de sayılı merkezde bulunan “femtosaniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi” yöntemiyle yapılabilir.
Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2024
Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu katarakt ameliyatı için hastanelere yaklaşık 600 TL civarında bir ödeme yapmaktadır. İnsanlar, görme gibi yaşamsal önemi olmayan diş tedavilerine veya estetik tedavilere çok yüksek bedeller ödemekte, net görebilmek için son teknoloji televizyonlara, telefon ve tabletlere binlerce lira vermektedirler.
Bir iki sene kullandıktan sonra değiştirilen veya kırılıp atılan bir gözlük en az 2000-3000 liraya mal olurken, yaşam boyu en önemli duyumuz olan görmeyi sağlayan katarakt ameliyatının en iyi mercek, malzeme ve cihazlar kullanılarak en üst düzeyde yapılabilmesi için ekstra ödeme yapmaktan kaçınmamak gerekmektedir.
Başarılı, ömür boyu net görmeyi sağlayacak bir göz ameliyatının bedeli parayla ölçülemez. Ancak, tüm dünyada onay almış Amerika Birleşik Devletleri ya da Avrupa’da üretilmiş en kaliteli ameliyat cihazları, son teknoloji ölçüm cihazları ve en kaliteli merceklerle yapılacak ameliyatların kaçınılmaz olarak bir bedeli olacaktır. Bu bedel, en kaliteli mercekler kullanarak ve en tecrübeli göz doktorlarının yaptığı göz ameliyatlarında bile bir ya da iki diş implantı bedeline ulaşmamaktadır. Bu nedenle, hastalarımıza katarakt ameliyatına karar verirken ücreti değil, kalite ve tecrübeyi ön planda tutmalarını önermekteyiz.
Ankara’da katarakt ameliyatları ücretleri, akıllı lens fiyatları konusunda bilgi almak istediğinizde hiç çekinmeden bizi arayabilirsiniz.
Katarakt Ameliyatı İçin Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
Prof. Dr. Yonca Aydın Akova 3000’nin üzerinde akıllı trifokal, trifokal torik, EDOF uzak ve orta mesafeli lens ve torik astigmatlı premium göz içi lens uygulamaları olmak üzere 15000 katarakt cerrahisi yapmıştır. Femtolazer yardımlı katarakt cerrahisini 1500 üzerinde uygulamayla ülkemizde en çok uygulayan cerrahlardan birisidir. Prof. Dr. Yonca Aydın Akova ameliyatlarındaki yüksek başarı oranlarıyla Türkiye ve Ankara’da katarakt ameliyatı ve akıllı lensler (trifokal) konulması konusunda en tecrübeli cerrahlardan birisidir.
Özellikli lensler ve femtokatarakt cerrahisi sonuçlarını hem Amerika’da ASCRS (Amerikan Katarakt ve Refraktif Cerrahi) kongrelerinde, hem de Avrupa’da ESCRS (Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi) toplantılarında birçok kez sunmuş, sonuçlarını yurtdışındaki meslektaşlarıyla paylaşmıştır.
Prof. Dr. Yonca Aydın Akova akıllı trifokal lensler, trifokal torik lensler ve torik astigmatlı göz içi lensler konusunda çok sayıda uluslararası bilimsel yayın ve kongre sunumu ile ülkemizi uluslararası platformda uzun yıllardır başarıyla temsil etmekte ve yurtdışındaki göz doktorlarına bu konularda konferanslar vermektedir.
Katarakt ameliyatlarını A sınıfı hastanelerde, sadece tek kullanımlık, ABD ürünü FDA onaylı lensler ve ameliyat malzemeleri kullanılarak en son teknoloji ile yapmaktadır. Ameliyat öncesi ölçüm ve değerlendirmelerde kornea topografisi (yüzey haritasıyla) astigmat değerlendirmesi, kornea endotel hücre ölçümü için speküler mikroskopi cihazlarını kullanmaktadır. Tüm göz içi lens ölçümlerini halen dünyadaki en gelişmiş lens ölçüm cihazı Zeiss 700 SS-OCT biyometri cihazı ile yapmaktadır.
Prof. Dr. Yonca Aydın Akova tüm cerrahilerini Alcon Centrion Aktif Fluidiks cihazıyla yapılmaktadır. Bu cihaz ameliyat sırasında göz içi basıncını akıllı olarak kontrol eden tek fako cihazıdır.
Hastanın katarakt ameliyatı sırasında gözde kornea endotel hücrelerini korumak için kullanılan ve korneasının bozulmasını önleyen viskoelastik madde seçiminde sadece ABD ürünü FDA onaylı viskoelastikleri tercih etmektedir.
Web sayfamızda, Google sayfamızda, doktor takvimi sitesinde, instagram, facebook ve youtube da bulacağınız çok sayıdaki hasta yorumunda hep çok yüksek hasta memnuniyeti sağlamıştır.
Katarakt ameliyatı sonrası iyi görme, tecrübeli cerrah, iyi cihazlar, iyi malzeme, iyi ölçüm, tecrübeli bir ekip ve steril bir ameliyathane ile sağlanabilir. Bu nedenle katarakt ameliyatı olacak hastalar, tedaviye karar vermeden önce mutlaka katarakt ameliyatını gerçekleştirecek olan hekimin tecrübesini ve katarakt ameliyatı olacakları hastanenin koşullarını çok iyi bir şekilde değerlendirmelidir.
Katarakt ameliyatına yapacağınız yatırım, hayatınızda kendinize yaptığınız en önemli sağlık yatırımlardan birisidir. Bu konuda çok seçici olun ve kaliteyi ön plana alın.
Göz içine yerleştirilen göz içi merceğin kalitesi ve cinsi hastaların operasyon sonrası göz sağlığını ve görme kalitesini belirler. Bu nedenle ameliyatınızda doğru yaklaşımın ne olacağı konusunda bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir.
Katarakt ameliyatı ve lens tercihleri konusunu değerlendirmek için lütfen randevu alınız.
Bıçaksız Katarakt Ameliyatı
Bıçaksız Katarakt Ameliyatı adıyla da bilinen “femtosaniye lazer yöntemi” ile ameliyatın belli basamakları bilgisayarlı sistem tarafından doktor kontrolünde gerçekleşir. Her iki yöntemle de elde edilen ameliyat başarısı yüksek olmakla birlikte, lazer yöntemi ile yapılan ameliyatlar daha optimum ve hedefe yönelik sonuç vermektedir.
Katarakt Ameliyatı Planlaması Nasıl Yapılır?
Katarakt ameliyatında başarılı sonuçların alınması için planlama en önemli basamaktır. Öncelikle hastanın deneyimli bir hekim tarafından muayenesi ve ileri teknolojik cihazlarla yapılan tetkiklerinin değerlendirilmesi önem taşır. Gözün ön ve arka bölümüne ayrıntılı olarak bakılmalı, hastanın göz yapısının hangi mercek için uygun olduğuna karar verilmelidir. Göze uygun olmayan mercek takılırsa hasta ameliyat sonrası mutsuz olur.
Hastaların akılda tutması gereken en önemli nokta, bu cerrahinin bir kez yapılacak olması ve göz içine takılan merceğin ömür boyu gözde kalacağıdır. Bu nedenle ameliyat planlamasının ve mercek seçiminin, bilgi ve cerrahi deneyimi yüksek bir hekim tarafından yapılması çok önemlidir.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Katarakta bağlı görmenin bozulması ve keskin görme ihtiyacının artması katarakt ameliyatı için zamanın geldiğini gösterir. Hastadan hastaya az görmenin verdiği rahatsızlık hissi değişse de, hastalara ameliyatı çok uzun süre bekletmemeleri önerilmektedir. Ameliyatın zamanlamasına göz doktoru ile birlikte karar vermek daha doğru olur.
Katarakt Ameliyatında Kullanılan Akıllı Lensler
Son yıllarda gelişen akıllı (premium) lens teknolojisi ile hastaların uzak, orta ve yakın görmeleri gözlüksüz olarak düzeltilebilir. Ayrıca astigmatizması olan hastalarda astgimatizma da ameliyat sırasında torik göziçi mercek yardımı ile giderilebilir. Günümüzde hastalar, eğer göz yapıları uygunsa, katarakt ameliyatı ile yüksek oranda gözlükten kurtulabilirler. Akıllı lenslerin çok farklı teknolojiler ile geliştirilmiş modelleri vardır.
Uzak, orta ve yakın mesafeyi gözlüksüz olarak görmeyi sağlayan “trifokal” göziçi mercekler mevcuttur. Astigmatizması olan hastalar için ise torik trifokal (üç odaklı) lens modelleri mevcuttur. Bazı hastaların gözü trifokal mercek için uygun olmayabilir. Bu durumlarda yine akıllı mercek grubunda yer alan “edof” teknolojisi ile üretilmiş göziçi lensler takılabilir. “Edof” lensler özellikle uzak ve orta mesafede gözlükten bağımsız olarak görmeyi sağlarlar.
Yakın Uzak ve Orta Mesafeyi Gösteren Mercek Nasıl Seçilir? Akıllı Lens Nedir?
Son yıllarda uzak orta mesafe ve yakını gösteren halk arasında akıllı lens olarak bilinen trifokal mercekler çok yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu merceklerin en çok tanınanları Alcon Panoptix ve Johnson & Johnson Synergy lensleri olup başka markalar da vardır. Sizin için trifokal merceklerin uygun olup olmadığına ancak bu konularda tecrübeli bir göz doktoru tavsiyesi aldıktan sonra karar veriniz. Prof Dr Yonca Aydın Akova en iyi olarak bilinen ve FDA onayı olan mercekler dışında başka mercekler kullanmamaktadır.
Katarakt Ameliyatı Riskli Midir?
Katarakt ameliyatı dünyada en sık ve yaygın olarak uygulanan en güvenli ameliyatlardan biridir. Ancak bir operasyon olduğu için her ameliyatta olduğu gibi riskleri vardır. Cerrahın tecrübesi ve yüksek teknoloji kullanımı bu riskleri en aza indirir.
Katarakt tekrarlar mı?
Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt oluşmaz. Bir kez katarakt ameliyatı olduktan sonra kataraktın tekrar oluşması söz konusu değildir. “Gözüme tekrar katarakt geldi” şeklinde yanlış tabir edilen durumda göz merceğinin üstüne yerleştirildiği kapsül kısmının kalınlaşarak görmeyi azaltması söz konusudur. Bu ikincil katarakt olarak isimlendirilse de aslında gerçek bir katarakt değildir. Bu oluşum YAG lazerle 30 saniye içinde kolayca tedavi edilebilir.
Bazı hastalarda kendi kendine veya travma sonucu göze konulan mercek yer değiştirebilir, kayabilir, bu durumda ikinci bir ameliyatla kayan mercek çıkartılır yerine yeni bir mercek konulur.
Katarakt Ameliyatında Risk Faktörleri
Katarakt Tedavisi, mikrocerrahi ve yüksek teknoloji gerektiren çok önemli bir ameliyattır. Ameliyatın başarısını, hekimin tecrübesi ve uygulanan cerrahi teknik, kullanılan cihaz ve malzeme kalitesi ve ameliyatın gerçekleştirildiği ameliyathane sterilizasyonu doğrudan etkiler.
Bunun yanı sıra hastanın cerrahi için çok geç başvurması ve buna bağlı kataraktın çok sertleşmesi, gözde yapışıklık, göz bebeği küçüklüğü veya bağ zayıflığı gibi yapısal problemlerin olması veya beraberinde üveit, şeker hastalığı veya retina hastalıklarının bulunması cerrahiyi çok daha özellikli kılar ve teknik olarak cerrahinin yapılmasını güçleştirir ve daha fazla cerrahi deneyim gerektirir.
Katarakt Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Katarakt Ameliyatı öncesi hekim önerisiyle koruyucu antibiyotikli damlalar ve suni gözyaşları başlanabilir. Bunun dışında günlük hayata devam edilebilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Katarakt ameliyatı sonrası 10 gün boyunca duş alırken hastanın gözüne su gelmemesi gerekir. Eğilmek, ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Önerilen damlalar düzgün şekilde damlatılmalıdır. Göze darbe veya göz üzerine yatılmasından kaçınılmalıdır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Batma
Operasyon sonrası kuru göz ile ilişkili şikayetler artabilir. Buna bağlı olarak gözde batma, yanma yakınmaları oldukça sık karşılaşılan durumlardır. Suni gözyaşı kullanımı bu yakınmaları önemli ölçüde engeller veya hafifletir.
Katarakt Ameliyatından Sonra Gözlük Kullanımı
Bu mercekler kullanıldığında ameliyat sonrasında yakın ve uzak gözlüğü kullanmaya genel olarak gerek kalmaz.
Katarakt Ameliyat Edilmezse Körlüğe Neden Olur mu?
Ameliyat edilmeden uzun süre beklemiş kataraktlar ciddi görme kaybı ve körlüğe yol açabilir. Beklemiş kataraktlarda, merceğin yapısının bozulması, bağlarının zayıflaması ve merceğin çok sertleşmesi nedeniyle yapılacak ameliyat çok daha riskli hale gelir.